Projects

TOZ ÜRETİMİNDE ALTERNATİF BİR METOT: BİYOLİÇ PROSESİ
     Yavuz YILMAZ
Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi/ERZURUM
ÖZET
Bu çalışmada toz metalin geleneksel toz üretim yöntemlerinden farklı olarak demir cevherinden biyoliçle üretilmesi amaçlanmıştır. Piritin biyo-oksidasyonu için Thiobacillus ferrooxidans kullanılmıştır. Biyoliçten ortaya çıkan ferrik sülfat, kok ve kireç taşı ile karıştırılmıştır ve bu malzeme ateş tuğlası üzerinde asetilen alevi ile işleme tabi tutularak metal tozu elde edilmiştir. Bu yöntemde malzeme oksidasyonunun kolay ve hızlı olduğu gözlenmiştir.
Anahtar kelimeler : Toz metalürjisi, demir tozu, pirit oksidasyonu, biyoliç

AN ALTERNATIVE METHOD FOR POWDER PRODUCTION: BIOLEACHING PROCESS
ABSTRACT
In this study, it is aimed to product metal powder from ore by bioleching, differ from traditional powder production methods. Thiobacillus ferrooxidans is used for biooxidation of pyrite. Ferric sulphide which comes into existence from bio-leaching is blended with coke and limestone and metal powder is obtained by treating this material with acetylene flame on firebrick. It is observed that oxidation of material is easy and fast in this method.
Key words : Powder metallurgy, iron powder, bioleaching, pyrite oxidation

**********************************

YEŞİL BİYOREAKTÖR
Yavuz YILMAZ*
*Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi, Erzurum
Ülkemizde başta Mazıdağı olmak üzere fosfat rezervlerinden gerektiği gibi yararlanılamamaktadır: Bu proje kapsamında, çevre dostu ve ek enerji istemeyen (İlave Enerji Üretebilen -Yeşil Biyorektör-) bir tesis için model koşullar altında Mazıdağı fosfatlı kayaçlarının mikrobiyal ayrışma süreçleri ile kullanılabilir fosfatlı gübre «yeşil gübre» üretimi gerçekleştirilmiştir. Projemiz için çıkış noktası oluşturan “güneş bacası” ve “biyoreaktör” için, tek tek ele alındıklarında zayıf yanlar olarak görülebilecek bazı hususlarda, iki farklı uygulamanın birlikte düşünülmesi durumunda iyileşme sağlandığı görülmektedir:
1.Mikrobiyal ayrışma için verim artırıcı bir unsur olan kapalı alan gereksinimi güneş bacası tarafından karşılanmış olmaktadır.
2.Güneş bacaları hava akışı esasına dayalı sistemler olup, etkin bir hava akışı mikrobiyal proses için de vazgeçilmez bir gereksinimdir.
3.Projemizde kullanılan fosfatlı kayaç kütlesi, su ve çamur aynı zamanda ısı depolayarak sistemin gece periyodunda da çalışabilmesine imkân sağlamaktadır.
4.Güneş bacası, mikrobiyal gübre üretimi üzerine etkili bir unsur olan yüksek ve düzenli sıcaklık gereksinimini karşılar.
5.Güneş bacası uygulaması ile, mikrobiyal gübre üretiminde kullanılması gereken suyun kısmen de olsa akış rejiminin düzenlenmesi ve geri kazanılabilmesi sağlanmış olmaktadır.
İçinde mikrobiyel hücrelerin, hücre ekstraklarının veya enzimlerin biyolojik reaksiyonu gerçekleştirdikleri büyük mayalanma tankları veya fermantör olarak tanımlanan biyoreaktörler, dış ortam koşullarının denetlenebilmesine imkân sağlamaları nedeniyle fermantasyon uygulamaları için vazgeçilmez araçlardır. Diğer yandan güneş bacası uygulamaları alternatif enerji alanında artan bir önemle gelişen teknolojilerden birisi olup, projemiz ile bu iki teknolojinin sahada birleştirilmesinin mümkün olduğu gösterilmiş olmaktadır.

Comments